Fondita Nordic Micro Cap har fyllt tio år

2016-10-20

Fonditas största fond, Fondita Nordic Micro Cap, fyllde den 29. augusti tio år. Dagen till ära stod fondens kurs på den högsta nivån dittills, +191 % från start. Fonden har under sina tio år gett en klar överavkastning i jämförelse med både stor- och småbolagsindex i Norden och Europa. Fonden har under tidsperioden gett en nettoavkastning om +11,3 % p.a. vs. Carnegie Small CSX Nordic Return indexet +7,5 %. Många av fondens toppinnehav, som t.ex. Lagercrantz och Fenix Outdoor, har varit med i portföljen sedan start. Även nyare förvärv, som t.ex. Addtech och Detection Technology har varit starka bidragsgivare i fonden under det senaste året. Under fondens 10-åriga historia har tio portföljbolag blivit uppköpta, de allra flesta med en kraftig premie. Genomsnittspremien har varit 44 % över rådande marknadspris.

Fondita Nordic Micro Cap har fått mycket positiv uppmärksamhet och vunnit ett antal pris under åren. Morningstar Fund Awards valde fonden till bästa Nordiska aktiefond både 2013 och 2014. Sedan sommaren 2013 har fonden haft betyget "silver" i Morningstar Analyst Rating. Av de nordenfonder som Morningstar analyserar uppnår ingen guldnivån och Fondita Nordic Micro Cap är den enda som för tillfället uppnår silvernivån.

Vi fortsätter att leta efter bolag som själva kan bestämma över sin framtid och är verksamma i marknadsnischer som växer. Vi föredrar en lätt kapitalstruktur och en god ägare i bakgrunden.

Våra fonder