Fondita European Small Cap – ett framgångsrikt första år

2010-05-24

Fondita European Small Cap fonden fyllde ett år den 19.05.2010. Årsdagen firades i positiv stämning. Under sitt första år gav fonden en avkastning på + 30,41 %. Dessutom hade fonden redan långt över 100 andelsägare samt ca 19 miljoner euro i investerat kapital. Vi är mycket nöjda med utvecklingen så här långt.

Fonden sköts av Fonditas förvaltningsteam som består av Anders Svartbäck, Markus Larsson och Tom Lehto. Tom Lehto har huvudansvaret för förvaltningen av Fondita European Small Cap fonden. Innan han för ett drygt år sedan började som förvaltare på Fondita arbetade han som verkställande direktör för Aktia Asset Management Ab där han också i över 15 års tid förvaltade bl.a. europafonder.

Fondita European Small Cap fonden har några särdrag jämfört med en del av konkurrenterna. Fonden placerar t.ex. inte i nordiska aktier. På detta sätt kan våra kunder smidigt kombinera fonden t.ex. med våra nordiska småbolagsfonder och bygga upp en heltäckande europaportfölj utgående från Fonditas fondsortiment. Fonditas förvaltning avviker i alla fonder från marknadsindex. Detta innebär för europafondens del att de stora länderna inte automatiskt är störst i fonden. För tillfället är t.ex. ungefär en femtedel av fondens medel placerade i Holländska bolag.

Vi hoppas att det utmärkta första året uppmuntrar våra kunder att placera nytt kapital i fonden Fondita European Small Cap. Mindre och medelstora bolag har i historien gett en bättre avkastning än de stora börsbolagen och fonden är ett bekvämt och effektivt sätt att ta del av europeiska mindre och medelstora bolags framtidsutsikter.

Våra fonder